Duften av gress om kvelden

18. juni, 2007

Fortidsminneforeningen

Filed under: Selvopplevde spor — Mimosa @ 12:56 am

«Ingenting blir noen gang som før

og før kommer aldri mer igjen»

 – Det synger Bjørn Eidsvåg. Og jeg. Ja, jeg synger det jeg også, nesten hver eneste dag på vei til jobben. For Før raser forbi hele tiden, mens Bjørn stadig er i CD-spilleren min. Det høres så trist og sentimentalt ut, men er det virkelig det? Hvorfor skal vi klamre oss til denne Før? Er det ikke godt at ting er forbikjørt, nedgravd og borte? Da har man blanke ark til enhver tid. Fargestiftene får du stå for sjøl.

Jeg er en sånn som ofte forsøker meg på mental moonwalk. Altså å gå tilbake i tiden samtidig som jeg skaper illusjonen om at jeg beveger meg framover. Jeg mislykkes som regel, det skal sies. Ja, gjerne i begge deler på en gang. Ikke klarer jeg å gå tilbake i tid og ikke beveger jeg meg troverdig i riktig retning. Stillstand, kaller vi det. Sentimental stillstand.

Jeg hører på musikk fra den gang da. Fra Før. Jeg ser på bilder og tenker på hvor blide vi var Før og hvor mye sol det var og ikke minst hvor unge vi så ut. Tilnærmet pene, Før. Jeg luller meg inn i et pledd av Før og nynner og smiler mens sola går ned og sigarettrøyken siver ettertenksomt over terassen. Dette er stillstanden jeg snakker om. Ikke en bris av tiltakslyst, ikke så mye som en bølge av morgendag. Og så kritiserer jeg meg selv. Før har ingen verdi. Det er nå! Det er nå som er nå og i morgen må planlegges og hele fremtiden i andres hender og ta tida tilbake og la karusellen snurre og snurre mens den syke musikken spiller fra høyttalerne over de duvende plastikkhestene.

Men kan det være at man innimellom har bruk for Før? At stillstand noen ganger er nødvendig? Gudene skal vite at det går fort nok, alt det andre. Dag for dag, år for år. Framover, stadig framover. Man har jo intet annet sted å gå. Sånn bortsett fra å tusle ut, tenne seg en røyk og nyte den korte pausen mens Før nynner i bakgrunnen.

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere liker dette: